Düşük maliyet, güvenli taşıma, çevre dostu lojistik gibi avantajlarıyla günümüzde de en çok tercih edilen taşımacılık yöntemi olan gemi taşımacılığı, taşınacak yük ve taşıyacak gemi türlerine göre çeşitli kategorilere ayrılmaktadır. Bu yazımızda, bu konu hakkında genel bilgi vermek amacıyla, belli başlı gemi taşımacılığı türlerine kısaca değineceğiz.
Düzenli (Liner) Gemi Taşımacılığı & Düzensiz (Tramp) Gemi Taşımacılığı
Gemi taşımacılığı, sefer türüne göre düzenli ve düzensiz olmak üzere iki ana kategoriye ayrılır.
Düzensiz (tramp) taşımacılıkta, baş kriter yüktür. Başka bir deyişle bu gemi taşımacılığı türünde en önemli husus geminin olabildiğince yükle dolu olmasıdır; yükün teslim tarih ön planda değildir. Bu taşımacılık türünde, gemilere birden fazla firmanın malı yüklenir. Özellikle de geminin tamamını ya da tamamına yakınını dolduran , hububat, kereste, demir çelik mamulleri, bigbagli ürünler gibi ürünlerin taşınması için ideal yöntemdir.
Düzenli (liner) taşımacılıkta ise, yük değil taşımacılık hizmeti ön plandadır. Bu taşımacılık tipinde gemilerin hareket ve varış saatleri ve varacakları limanlar detaylı bir şekilde önceden belirlenir. Bu gemi taşımacılığı türünde, geminin dolup dolmaması fazla önemli değildir.
Yük ve Gemi Türlerine Göre Gemi Taşımacılığı Çeşitleri
Yük ve gemi türlerine göre ise, deniz taşımacılığı türlerini aşağıdaki biçimde gruplamak mümkündür:
Break Bulk Proje Kargo Yükleme
Standart ölçü ve ağırlığın dışında kalan malzemelerin gemi ile taşınması konusunda çözümler üretilmesidir. Taşınacak olan özelliklerine göre ambar altı veya ustu olarak gemide taşınması organize edilebilir.
Ro – Ro Taşımacılık
Tekerlekli çekilebilir dorse, sürücü vasıtası ile kendinden yürür araçlar, paletli kendinden yürüyebilen iş makinaları vb.
Gabari dışı olup normal standart konteyner veya özel ekipman olan FR vb. ile taşınamayan tekerleğe sahip olmayan statik yükler-trafo vb. mafi üzerinde taşınabilir.
Ro-Ro hattına ait konteynerlar ile standart konteyner taşımacılığı (Hattına ve limanına göre değişkenlik gösterir)
Ana parçalar ile birlikte küçük gabari dahili yükler-mafi üzerinde veya direkt gemiye forklift yardımıyla Ro-Ro gemisine yüklenebilmektedir.
Kombine Taşımacılık
Kombine taşımacılık, uluslararası mal transferlerinde taşınacak malın çıkışı yapıldıktan sonra varış noktasına kadar en az 2 farklı lojistik kanal ile taşındığı gönderim türüdür. Yükün taşınması, aktarma yapmak suretiyle birden fazla taşıma aracılığıyla yapıldığı tasıma modelıdır.
Konteyner Taşımacılığı
Konteynerler, belli başlı yükleri taşımak adına uluslararası standartlar dahilinde imal edilen büyük yük taşıma sandıkları olarak tanımlanabilir. Bu araçlar, deniz yolu taşımacılığının en önemli ögeleri arasında yer almaktadır. (Deniz yolu taşımacılık operasyonlarının %80’inden fazlasında kullanılırlar.) Gemilerin kendi vinçleri ile yüklenip boşaltılabilen konteynerler, limanlarda yükleme – boşaltma işlemlerini çok daha hızlı ve pratik hale getirmektedir.
Dökme Yük Taşımacılığı
Maden cevheri, tuz, şeker, hububat, kömür gibi belli başlı dökme yüklerin taşındığı taşımacılık biçimidir
Gemi Taşımacılığında İşletmenize Uygun Çözümleri Bizimle Keşfedin!